Moonboon - Hjälpcenter logo
Moonboon - Hjälpcenter logo

Alla artiklar

Är en bärsjal säker för nyfödda?Uppdaterad 4 months ago

Bärsjalar är säkra och kan vara till nytta för nyfödda, eftersom de möjliggör hudkontakt och underlättar anknytningen när de används på rätt sätt. Det är dock viktigt att följa säkerhetsriktlinjerna och se till att barnet placeras rätt. Därför är det viktigt att se till att ditt nyfödda barn ligger högt och tätt mot ditt bröst med ansiktet synligt och tillräckligt nära för att kunna pussa på. Barnets luftvägar ska vara fria och hakan får inte tryckas mot bröstkorgen. Eftersom nyfödda saknar kontroll över nacken är det dessutom viktigt att ge tillräckligt stöd för nacke och huvud. När du knyter fast bärsjalen ska du dessutom komma ihåg att placera barnet i en så kallad spread-squat-position, där barnets knän är högre än höfterna. Detta främjar en sund höftutveckling.

När du använder en bärsjal är det alltid lämpligt att regelbundet kontrollera att barnet inte har sjunkit ihop i bärsjalen, vilket kan äventyra luftvägarna.
Om du har några funderingar eller frågor om att använda en bärsjal med ditt nyfödda barn är det lämpligt att rådgöra med sjukvårdspersonal eller en certifierad babywearingkonsult för personlig vägledning.

Var denna artikel till hjälp?
Ja
Nej